Boktips: John Green – Förr eller senare exploderar jag

Vill du läsa en gripande ungdomsroman om kärlek, förtvivlan och hopp så är det här verkligen en bok som du kommer att gilla. Den tar upp ämnet liv och död på ett fantastiskt sätt, en blandning mellan skratt och sorg.

Förr eller senare exploderar jag, eller ”The Fault in Our Stars” som den heter på originalspråket handlar om 17 åriga Hazel Grace. För tre år sedan fick hon diagnosen cancer och vet att hon aldrig kommer att bli frisk. Depression är en vanlig biverkning till cancer har hennes mamma läst, medan Hazel menar att det inte är cancern som gör henne deprimerad utan vetenskapen om att hon ska dö. Hennes mamma skickar tillslut iväg henne till kyrkans stödgrupp för unga med cancer, vilket har ungefär samma upplägg som ett AA-möte.

Men plötsligt så dyker Augustus Waters som precis har tillfrisknat från sin cancer, upp på ett av dessa möten. Deras blickar möts och resten kommer att utspela sig som en kärlekshistoria taget direkt ur en dikt. Det här är en historia om ett av det mest fruktansvärda som kan drabba oss eller en närstående, cancer. Trots detta är berättelsen förkrossande vacker och samtidigt en gripande historia om livet, Hazel och Gus. Att vara ung men ändå ha ena foten i graven. Det här är en bok som berör på många sätt, skratta, komma till insikt och gråta.

Förr eller senare exploderar jag har även filmatiserats och hade premiär den 6 juni 2014. I rollerna ser vi Shailene Woodley som Hazel Grace och Ansel Elgort spelar Augustus, regisserade gjorde Josh Boone. En film som är precis som boken, gripande och välgjord.