Årets Nobelpris vinnare i Litteratur, Patrick Modiano

Jean Patrick Modiano, ett litterärt geni om vi får tro på Nobel kommittén. Patrick Modiano, en fransman, född i Boulogne-Billiancourt i de västra utkanterna av Paris den 30 juli 1945. Vår Nobelprisvinnare har gener från en judisk far vid namn Albert Modiano, och från en skådespelande mor av Belgisk härkomst vid namn Louisa Colpijn.

Patrick Modiano har tidigare vunnit Österrikiskt pris i Europeisk Litteratur 2012, och år 2010 i Frankrike det hedersamma priset Prix mondial Cino Del Duca. För boken Rue des boutiques obscures erhäll Patrick Modiano 1978 franskt pris. Även så tidigt som 1972 erhöll han franskt pris för boken Les Boulevards de ceinture.

Hans verk har blivit översatta på över 30 språk världen över, så detta Nobelpris i Litteratur kan ses som väl förtjänat av en artist inom modern litteratur. Denna i Frankrike mycket kända och hyllade litterära skribent och författare har dock inte varit känd för den stora massan på det internationella planet, men kommer säkerligen att få ett tillskott av läsare genom sitt erhållna Nobelpris i Litteratur 2014.

Motiveringen till hans erhållande av Nobelpriset i litteratur 2014 lyder ”för konsten och kunskapen att beskriva minnet av de ofattbara människo öden inom, och avslöjandet av hela livsvärlden under ockupationstiden”.

Har du intresse av böcker inom denna kategori, och ännu inte läst Patrick Modiano´s böcker, så säger, med tilldelandet av priset, Nobelpris kommittén att det är dags att kika närmare på denna artist inom litteraturens underbara och mångsidiga värld.

Patrick Modiano´s bäcker finns nu att hitta hos de flesta välsorterade bokhandlare landet runt, eller via cdon.se där du hittar en hel rad av hans tidigare och nuvarande litterära verk.

Köp de böcker som intresserar dig, skrivna av Patrick Modiano, hos cdon.se