Barnböcker

Vi tänkte tipsa om bra barnböcker som går att köpa antingen som digital nedladdning, ljudbok eller en vanlig inbunden. I Sverige har vi många duktiga barnboksförfattare, vi kommer fokusera på dessa i första hand men även lägga in internationella barnböcker som vi anser är bra.

Bra barnböcker är något som vi ofta minns från barndomen. Det är lite olika när barn börjar uppskatta högläsning i sängen innan läggdags. Man kan börja tidigt som vid 1 års ålder med att läsa för barnet.

Spöket Laban

Lilla spöket Laban är ett snällt litet spöke som bor i källaren på Gomorronsols
Slott. Där bor han med sin spökpappa, spökmamma och lillasyster Labolina. Han är också vän med syskonen Prins Bus och Prinsessan Busan samt deras hund Rufus.

Laban är som sagt ett spöke och ser upp till sin far, han vill bli lika hemsk som honom när han växer upp. Men det är ett litet problem, Laban är rädd för mörkret och spöken, så det går inte så bra för honom.

Berättelserna om Laban och hans familj är skriven av Inger och Lasse Sandberg. Första boken kom ut 1965 och efter det följde ytterligare 13 böcker. Iden om detta lilla rädda lakansspöke sägs komma från Inger och Lasses sons rädsla för spöken under uppväxten. Föräldrarna uppfann då historien om spöket Laban för att trösta honom.

Barna Hedenhös

Detta är en berättelse om en svensk familj på stenåldern. Familjen består av pappa Ben, mamma Knota och de två barnen Sten och Flisa. Böckerna berättar om deras liv och äventyr runt om i världen. Man har blandat fakta och verklighet med fantasi. Exempel på påhittade och lite roliga saker är att de flyttar till Stockholmen som det heter i boken. Det ska då ha varit Hedenhös som grundade Stockholm på stenåldern. Sedan kallar man ett torn för Äckel-tornet, som ska vara en föregångare till Eiffeltornet. Hedenhös gav tornet sitt namn eftersom de tyckte att tornet var äckligt högt.

Bertil Almqvist är skaparen av Barna Hedenhös och har gett ut totalt 17 olika böcker med familjen. Barna Hedenhös var också aktuell med 2013 års Julkalender i SVT.

Nicke Nyfiken

Nicke Nyfiken är skriven av en författarduo vid namn H.A. Rey och Margret Rey. De var äkta makar och skrev det ursprungliga maniscriptet till berättelsen om Nicke Nyfiken innan de flydde från Tyskland till USA under 30-talet. Boken handlar om Nicke som är en apa och Mannen med den gula hatten, mannen hittar Nicke på en resa och plocka med honom till storstan där han får bo på ett zoo. I senare böcker så flyttar Nicke hem till Mannen med den stora hatten.

Nicke har en förmåga att ställa till det och hamna i trubbel. Det brukar dock lösa sig i slutändan för honom.

Första boken med Nicke Nyfiken eller Curious George som han heter på engelska dök upp 1941. Makarna gjorde sju böcker fram till 1966, efter det och deras bortgång -77 samt -96 så fortsatte man med en bokserie i deras anda, en serie som fortfarande ges ut med jämna mellanrum.

Det finns också flera filmer och tv-program med Nicke Nyfiken.