Boknyheter 2014 – “VIP-rummet”

En av de mest uppmärksammade romanserierna på senare år är Jens Lapidus trilogi “Snabba Cash”, “Aldrig fucka upp” och “Livet Deluxe”. Många är de som läst böckerna och sett filmerna som gjorts på romanerna. Den kriminella livsstilen som böckerna handlar om har både skrämt och inspirerat, och det finns de som försökt efterhärma böckerna i sina egna liv i jakt på just snabba cash. Nu är Lapidus aktuell med nya romanen “VIP-rummet”. Återigen handlar det om den kriminella världen och återigen är det fråga om en trilogi. Vi kan alltså förvänta oss två delar till inom en snar framtid och det skulle förvåna mig om inte också “VIP-rummet” går upp på biograferna efter framgången med “Snabba Cash”. Vilken effekt den nya serien har på sina läsare och tittare kan vi bara spekulera kring.

Svenska Dagbladet recenserar novellen genom Magnus Persson (http://www.svd.se/kultur/litteratur/prosa-vip-rummet-av-jens-lapidus-462-s-ww_3671794.svd) Han uppmärksammar också en novellsamling, “Mamma försökte”, som Lapidus hann producera mellan de båda trilogierna där särskilt en novell fångade recensentens intresse (“Alboraz-massivet”). Persson hoppades att novellen skulle vara startskottet för en ny inriktning för Lapidus men, som han skriver “Tyvärr tvingas man ganska snabbt konstatera att författaren här valt den säkra och trygga vägen. Något risktagande blir aldrig aktuellt i ”VIP-rummet”…”. Persson berömmer dock Lapidus språkliga skicklighet.

Sveriges Radios Kulturnytt (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5890986), intervjuar Anneli Dufva som beskriver hur Lapidus tar med en del av miljön och skildringarna från “Snabba Cash” till den nya serien men säger att språket är förändrat på ett lite tråkigt sätt. Hon anser också att “ingen i VIP-rummet blir en helt utvecklad romangestalt” och hoppas att del två och tre ska råda bot på det.