Boktips: Jan Guillou – Ondskan

I Ondskan, skriven av Jan Gouillou så beskrivs våldet i den svenska vardagen. Här får vi följa huvudpersonen, 16 åriga Erik i hans fostran från hemmet med sin våldsamma och sadistiske styvfar till skolmiljön med dess gängbildningar.

Boken börjar med att Erik blir relegerad från sin skola och får istället börja på en internatskola, som är fylld av pennalism vilket leder honom till att söka efter motståndarnas villkor. Hans försök med att hävda sig mot de äldre eleverna och spräcka hål på deras vardagliga förtryck leder till en ond cirkel av våld som han inte kan hantera. Men tillslut bestämmer sig Erik för att detta inte får fortsätta och han är beredd att ta den avgörande hämnden.

Temat i boken är våld på både gott och ont, rättvisor och orättvisor. Handlingen är fortfarande lika aktuellt och boken har sedan sin utgivning 1981 blivit en modern klassiker samt den första stora läsupplevelsen för många ungdomar. ”Du är ondskan själv och sådana som du måste förgöras” är ett citat taget ur boken. Historien har också filmatiserats och kom ut 2003, regisserad av Mikael Håfström. Filmen utspelar sig 1958-1959.

Enligt Jan Guillou själv så är boken delvis en självbiografi om sin egen erfarenhet av sin styvfar samt upplevelser på den internatskola han gick på. Det spekuleras dock hur vida detta är sant eller inte, då många påpekar att den är kraftigt överdriven. Jan Guillous mamma har efter en intervju sagt att det mesta är överdrivet och vissa saker som står i boken inte är sanna över huvud taget. Hon säger också att han aldrig fick stryk av sin styvfar så som det beskrivs i boken.

Om boken är en självbiografi eller inte kan vi bara spekulera i, men vi kan nog intyga att det är en välskriven roman.