Boktips: Patti Smith – Just kids

Boken Just Kids är en skildring av Patti Smiths liv i New York under slutet av 60-talet tills början av 70-talet. Patti Smith växte upp I New Jersey och började där att utbilda sig till lärare. Sommaren 1967 lämnar hon tryggheten i sin hemstad för att söka äventyret i New York. Där träffar hon Robert och de två blir ett par och tillsammans med honom utvecklar hon sin kreativitet. Livet i New york sjuder av liv och rörelse och Patti trivs med sin Robert, de har i perioder väldigt lite pengar att klara sig på och ibland så saknar de boende till följd av att de tvingats lämna sitt förra.

Just kids är inte bara en skildring av Pattis Smiths liv i unga år den är också en kärleksförklaring till en mycket kär och älskad vän, en själsfrände och någon som förändrade hennes liv och fick henne att öppna upp sidor hon inte visste att hon hade. Kärleken och beundran för Robert går som en röd tråd genom boken som är skriven på ett sätt som är typiskt för Patti, poetiskt, målande och naket. Pattis språk är så vackert och boken väcker känslor och trots att boken är skriven i text så ser man bilder av historien för så bra är hon, Patti.

Boken väckte stor uppståndelse när den kom och den tilldelades Polar Music Prize med motiveringen: ”Polar Music Prize 2011 tilldelas den amerikanska poeten och musikern Patti Smith. Genom att viga sitt liv åt konst i alla dess former har Patti Smith visat hur mycket rock,n,roll det finns i poesi och hur mycket poesi det finns i rock,n,nroll. Patti Smith är en Rimbaud med Marshall- förstärkare. Hon har förändrat hur en generation ser ut, tänker och drömmer. Den unika konstnärssjälen Patti Smith visar att people have the power.”