Digitala Böcker

Så är det, tekniken går framåt. Även om det är tråkigt för oss som älskar att bläddra igenom en ny inbunden bok så måste vi acceptera att det kommer nya sätt att läsa böcker. Det som vi ska ta upp här är digitala böcker, hur det kom till, vart man kan köpa och låna, samt på vilka enheter som stödjer digitala böcker.

Digitala böcker har varit med oss ett bra tag fast formatet har inte riktigt fått grepp om läsaren och återförsäljare. 1992 skapade Sony en enhet som hette Data Discman och kunde läsa av böcker i digitalt format som var lagrade på en cd-skiva. Sedan när internet blev allt mer utspritt började man att experimentera med digitala böcker. Det var först och främst bibliotek som gav ut böcker via sin hemsida, som man antingen kunde ladda hem eller läsa direkt på sidan. Aktörerna inom den digitala världen arbetade också med att ta fram bra format för digitala böcker, format som gjorde det enklare att distribuera från tillverkare till läsare. Stora företag som Adobe kom fram med PDF-filen (Portable Document Format) som kunde lagra stora mängder tecken tillsammans med bilder.

Enheter att läsa på

Det är framför allt enheterna som har spelat en stor roll i utvecklingen av digitala böcker. Det är dessa teknikuppfinningar som har drivit allt framåt. Under slutet av 90-talet började läsplattor att komma ut på marknaden. Först ut med en platta i ett mindre format var Rocket eBook som kom 1998. Den kunde man hålla i handen, lite mindre än ett A4 var den. Nackdelen var att utbudet var så skralt, det fanns inget internationellt potential med läsplattan. Böckerna såldes bara från två affärer i USA. 2006 kom Sony Reader som hade den nya tekniken som kallades för e ink, electronic ink. Det var ett system utvecklat för att imitera den vanliga boken, texten skulle få samma känsla som om man läste en vanlig bok. Det stora problemet var att få med sig bolaget och hitta en plattform där alla kan köpa böcker, oavsett land eller språk.

Ett genombrott inom digitala böcker kom när det stora företaget Amazon presenterade sin läsplatta, Kindle 2007. Den första versionen släpptes bara i USA. Eftersom Amazon hade förutsättningarna med sin stora kunskap om bokhandel på nätet och digitala böcker så blev det en succé. Men det skulle bli bättre.

2010 presenterade Apple sin iPad. Denna enhet var en komplett teknikpryl, man kunde surfa, läsa epost, spela spel, läsa böcker osv. Den blåste praktiskt taget bort alla andra som hade gjort ett försök med liknande produkter. Apple hade tidigare succéer som iPhone, App Store och iTunes i ryggen och kunde nu skeppa digitala böcker via sina kanaler ut till användare av iPad. Personer som bara vill läsa böcker föredrar Kindle med sin e ink framför iPad, det är en klarare text plus att batteritiden är mycket längre på Kindle.

Ställen att köpa digitala böcker på

Idag finns det flera sätt att köpa digitala böcker. Det vanligaste är att man köper dem via iTunes eller Amazon. Det går också att låna böcker helt gratis visa så kallade ”e libs”, man använder då sitt befintliga lånekort från sitt lokala bibliotek. Bokaffärer på nätet som Adlibris och Bokus erbjuder också digitala böcker i olika format, även ljudböcker. Det sistnämnda tar vi upp i en annan artikel.