Distec Högtryck på böcker, elib slår i taket

Nu när sommaren är här och alla har semester så passar man på att köpa och låna böcker som bara den. Man har lånat så pass mycket att e-bokslånet slog i taket i Gävleborgs län.

Alla bibliotek har en viss kvot som man blir tilldelad för utlåning av e-böcker. Det är för närvarande 14500 utlån i kvartalet som är taket. I juni var den bara på drygt 11 000 och då spärrades tjänsten i länet men höjdes strax efter. Flera kommuner har sett samma fenomen med att utlåningen med böcker via nätet fortsätter att öka och man måste höja sin kvot för varje år som går.

Här har vi skrivit lite om digitala böcker om hur man använder dessa.

Vi läser böcker på ett annorlunda sätt idag men de vanliga böckerna kommer inte att försvinna, man gör det bara enklare att låna flera böcker samtidigt utan att behöva släpa med sig dem. Det är perfekt till resan när man vill hålla ner vikten på bagaget. Det är dessutom gratis att låna via sitt bibliotek, ingen kostnad tillkommer och du kan inte glömma att lämna tillbaka den eftersom den slutar att fungera efter lånetiden. Det är dock en kostsam historia för kommun och bibliotek. En bok kan kosta upp till 20 kr per lån till en person fast folket verkar vilja ha det. Så idag är det svårt att släppa allt helt löst, då har man igen kontroll på sina kostnader, därför använder man kvoten.