Jan Guillou

Jan Guillou är idag kanske mest känd som författaren Jan. Han har skrivit omkring 30 böcker om olika ämnen, men två bokserier har blivit speciellt uppmärksammade, och det är böckerna om Hamilton samt Arn Magnusson. Jan har dock varit på tapeten för andra saker, inom andra sammanhang. Detta tänkte vi ta upp när vi berättar om Jan Guillou.

Jan Guillou

Jan är född i Stockholm och Södertälje under 1944. Hans mor har norskt påbrå och hon är bördig från en välbärgad familj. Hans fars familj kommer från Frankrike men Jans föräldrar gick skilda vägar när han föddes. Uppväxten var god och han växte upp i en ekonomisk trygg miljö ibland annat Saltsjöbaden. Men enligt Jan så var det bara ekonomin som var bra. I den självbiografiska romanen Ondskan som kom ut 1981 så beskrev han systematisk misshandel från sin styvfar under hela uppväxten.

Jans yrkeskarriär

Under 60-talet arbetade Jan som journalist och började på tidskriften FIB aktuellt. Han fortsatte sedan efter att tidningen bytte skepnad och blev Folket i Bild/Kulturfront. Jan var en av de som avslöjade IB, en hemlig organisation inom den svenska underrättelsetjänsten. Det blev ett tidningsreportage i Folket i Bild/Kulturfront 1973 som sedan blev upprinnelsen till IB-affären. IB hade som huvudsyssla att samla in information om komminister och deras samröre med främmande makt. Jan fick sedan fängelse för detta reportage och dömdes till spioneri, domen blev 10 månader.

Jan Guillou har även varit inblandad i flera tv-produktioner som programledare. Magazinet, Rekordmagazinet och Grabbarna på Fagerhult är ett par program som han har lett, dock tillsammans med andra kända ansikten. Grabbarna på Fagerhult hade han tillsammans med Leif G.W. Persson och Pär Lorentzon. Men som vi nämnde i inledningen så är Jan mest känd som författare.

Jan Guillou författaren

Han har skördat stora framgångar med sin romanserie om tempelriddaren Arn och Carl Hamilton.

Hamilton böckerna handlar om den svenska Carl Hamilton som arbetar med underrättelsetjänst i Sverige. Han har en gedigen utbildning som Navy Seal i USA och även en pol.mag. i statsvetenskap och databehandling. Jan har skrivit hela 11 böcker som handlar om Carl Hamilton. Böckerna har även blivit flertalet filmatiseringar.

1986 – Coq Rouge – berättelsen om en svensk spion
1987 – Den demokratiske terroristen
1988 – I nationens intresse
1989 – Fiendens fiende
1990 – Den hedervärde mördaren
1991 – Vendetta
1992 – Ingen mans land
1993 – Den enda segern
1994 – I hennes majestäts tjänst
1995 – En medborgare höjd över varje misstanke
1995 – Hamlon – en skiss till en möjlig fortsättning
2006 – Madame Terror
2008 – Men inte om det gäller din dotter

På tal om filmatiseringar har filmerna om Arn blivit den populäraste av alla. Jan gav ut den första boken om Arn 1998. Böckerna handla om svensken Arn Magnusson som blir tempelriddare. Man får följa med honom på hans resa från barndomen och uppåt. Böckerna har en viss verklighetsförankring. Det blev tre böcker i en trilogi samt en fristående. Man gjorde filmer av två böcker i trilogin, en tredje film släpptes också men var en förlängning av de första två.

Böckerna om Arn:

1998 – Vägen till Jerusalem
1999 – Tempelriddaren
2000 – Riket vid vägens slut