Tidernas bästa böcker

Lite då och då kommer det böcker som tar läsare med storm. Många böcker säljer väldigt bra men vissa blir stora världssuccéer och är i en klass för sig. Här tänkte vi ta upp och berätta om tidernas bästa böcker. Förvisso är det den enskilde läsaren som avgör om det är bra eller inte, den bästa boken som man har läst var kanske inte den där bestsellern utan skriven av en relativt okänd författare. Men vi kommer att lista böcker som har blivit bestsellers och är kända över hela världen.

Vi kan kalla denna text för ”Tidernas bästa böcker – Del 1” eftersom vi kommer att fortsätta berätta om bra och populära böcker. Att ta alla i en och samma text är för modigt. Det blir ungefär 2 – 4 böcker som kommer att presenteras varje gång.

Harry Potter

Böckerna om den lille trollkarlspojken Harry Potter har blivit uppskattad runt om i världen. Böckerna som är fantasyromaner är egentligen menade till barn, men läses av människor i alla åldrar. Första boken kom ut 1997 och idag finns det sju böcker om Harry Potter. Författaren J.K. Rowling kommer från England och är född 1965. Harry Potter böckerna har sålt över 400 miljoner exemplar världen över.

Harry Potter handlar om Harry som bor hos sin döda mors släktningar.
När han fyller 11 år kommer halvjätten Hagrid och meddelar att han är trollkarl och ska följa med honom och infinna sig på internatskolan Hogwarts.

När Harry Potter blev film 1998 fullkomligt exploderade intresset för J.K. Rowling och hennes skapelse. Det är en av vår tids populäraste filmer, alla kategorier.

Pippi Långstrump

Vi måste ta med Astrid Lindgrens bok om den lilla rödhåriga föräldralösa flickan Pippi Långstrump, med sina distinkta flätor i håret. Böckerna har faktiskt översatts till 92 olika språk och gett ett leende på miljoner barns läppar runt om i världen. Historien om Pippi är skriven av Astrid Lindgren som har skapat flera barnkära figurer, som Karlsson på taket, Barnen i Bullerbyn, Mio min Mio, Madicken och många fler.

Det som lockar i berättelsen om Pippi är att hon är inte stereotyp, Pippi går emot alla sociala regler om gör lite som hon själv vill. Hon är en stark och självständig tjej som inte viker sig för någon, dessutom har hon gott med pengar så att hon klarar sig.

I böckerna så upptäcker Tommy och Annika som är ungefär i 10 års ålder att någon har flyttat in i ett övergivet hus på deras gata. Dom träffar då Pippi och blir fundersam om man verkligen få uppträda som hon gör, men de blir bästa vänner och ger sig ut på äventyr tillsammans. I historien ser vi även Pippis apa Herr Nilsson samt en vit häst med svarta prickar med namnet Lilla Gubben.

Det blev totalt 15 böcker om Pippi Långstrump, första kom 1945. Vissa är utgåvor av redan utgivna böcker, fast endast med bilder. Dessutom har man spelat in tio filmer och dessa filmer har gjort att Pippis karaktär har blivit allt mer populär. Filmer och tv-program finns nu runt om i hela världen och på flera språk.